Dogodek bo z uvodnim predavanjem odprla inženirka leta, Jasna Hengović

25 jan 2021

2021_Novica2Letošnji dobitnici naziva Inženirka leta pripada čast, da bo z uvodnim predavanjem začela prvi forumski dan 12. Industrijskega foruma IRT. Zlasti v teh časih nam je lahko velik navdih njena zgodba in sposobnost vztrajati tudi tedaj, ko nam okoliščine niso naklonjene. Obenem je letošnji izjemno odmeven izbor Inženirke leta, ki smo ga s soorganizatorji pripravili pri reviji IRT3000, zagotovilo, da lahko podobno pričakujete tudi na Industrijskem forumu. 

Ko se je Jasna kot osnovnošolka srečala s predsodki o tem, da bi se morala pri računalniškem krožku zadovoljiti le z igranjem igric, se je v njej prebudilo nekaj, čemur bi lahko rekli tudi trma, a bolj verjetno je šlo za vztrajnost in nesprijaznjenost z okostenelimi prepričanji okolice. Danes je Jasna Hengović ponosna članica ekipe podjetja Cosylab, ki s programsko opremo za protonsko terapijo omogoča nove, za paciente manj škodljive načine zdravljenja raka.

Na 12. Industrijskem forumu bo s svojim predavanjem odprla prvi forumski dan. Hengovićeva je bila letos izbrana med desetimi nominirankami, medtem ko smo na razpis prejeli kar 53 prijav iz zelo raznolikih inženirskih okolij. To dokazuje, da je »danes vsak inženirski poklic primeren za dekleta«, je med drugim poudaril Darko Švetak, glavni in odgovorni urednik revije IRT3000.

Izbor Inženirke leta poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugimi sodelujočimi partnerji. V treh letih, kolikor poteka izbor, so na razpis prispele 103 prijave, Inženirka leta pa je sicer del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Revija IRT3000 je z organizacijo tovrstnega dogodka pridobila izkušnje in s tem dobro popotnico, da lahko uspešno organizira tudi spletni Industrijski forum 2021.