Na 11. Industrijskem forumu IRT bo možen preizkus simulatorja Formule E

20 maj 2019

Korporacija ABB, ki je glavni pokrovitelj tekmovanja Formula E v okviru mednarodne avtomobilske zveze FIA kot tudi letošnjega Industrijskega foruma IRT, bo v Sloveniji premierno predstavila vrhunski simulator vožnje. Neverjetno pristni ABB Formula E simulator bodo prvi preizkusili udeleženci dogodka, ki bo 3. in 4. junija v Portorožu, in se potegovali za privlačne nagrade.

190520-Novica1Dirkaško tekmovanje ABB FIA Formula E Championship je najintenzivnejša in ena najnaprednejših kategorij v motošportu. Tekmovanje, v katerem sodeluje 11 ekip in 22 voznikov električno gnanih dirkalnikov, prinaša navdušujoče dirke na mestne ulice nekaterih najbolj znanih in prepoznavnih mestih na svetu, kot so Hong Kong, Rim, Pariz in New York. Dirkanje na nož v bližini spomenikov, znamenitosti in nebotičnikov ob relativno ozkih uličnih progah še dodatno začini izjemne pospeške in visoke hitrosti, ki jih dosegajo električni dirkalniki.

190520-Novica2To doživetje bodo lahko na lastni koži in telesu občutili in podoživeli tudi udeleženci 11. Industrijskega foruma IRT, ki se bodo odločili preizkusiti vrhunski ABB Formula E simulator vožnje, na katerem sicer vozniške spretnosti v pripravi na ulične dirke pilijo tudi dirkači. Omenjeni simulator namreč odlikuje izjemno realistično podajanje občutkov dirkanja – vkalupljen sedež je nameščen podobno kot v električnem dirkalniku, volan in pedali prav tako. Za piko na i pa poskrbijo očala za navidezno resničnost Oculus Rift, ki uporabnika preslikajo v čudoviti svet avtomobilističnega dirkanja. Programska oprema simulatorja skrbi, da je voznik deležen istega občutka hitrosti kot v dirkalniku, VR-očala pa se s prikazano vsebino odzovejo na vsak, še tako majhen premik glave. Simulator namreč uporablja podatke z dirkališč, po zaslugi vrhunskega grafičnega pogona pa je dirkaška kulisa dobesedno hiper-realistična.

»Skupina ABB je vodilni dobavitelj rešitev za polnjenje električnih vozil z največjo instalirano bazo hitrih polnilnih postaj na svetu. Sodelovanje s prvenstvom FIA Formula E je ključnega pomena, saj rabi kot platforma za testiranje in razvoj najsodobnejših tehnologij za področje e-mobilnosti. Zmogljivosti dirkalnikov druge generacije so izjemne: do 100 km/h pospešijo v 2,8 sekunde in lahko dosežejo hitrosti do 300 km/h, vozniki pa jih priganjajo po ulicah znamenitih svetovnih prestolnic. Ves ta dirkaški adrenalin bo mogoče občutiti na simulatorju ABB Formula E, ki bo prvič v Sloveniji predstavljen ravno na letošnjem Industrijskem forumu IRT,« je povedal Robert Logar, prokurist in vodja oddelka robotike v podjetju ABB d.o.o..

Udeleženci 11. Industrijskega foruma IRT bodo ABB Formula E simulator in svet električne formule lahko preizkusili 3. in 4. junija v Portorožu. Najboljši med njimi bodo poleg nepozabne izkušnje s seboj odnesli tudi privlačne nagrade.

www.abb.si