V Portorožu prihodnji teden najpomembnejši strokovni dogodek industrije za industrijo – Inovacije in razvoj za večjo gospodarsko rast

03 jun 2015

Kako inovacije in razvoj prispevajo k večji gospodarski rasti s predstavniki Akrapoviča, Pipistrela …
IFIRT_2015_2Eden od vrhuncev industrijskega foruma bo okrogla miza prvi dan (v ponedeljek, 8. junija, ob 12.15), na kateri bodo vodilni menedžerji uspešnih podjetij, akademskega okolja in državne agencije SPIRIT Slovenija podali odgovore in mnenja na vprašanja ali inovacije in razvoj res lahko pripomorejo k večji gospodarski rasti v naši državi? Ali razvoj inovativnega okolja lahko pripomore k zmanjšanju oziroma večanju zaposlenosti in odpiranju novih delovnih mest? Kako v Sloveniji nagrajujemo ali pomagamo mladim inovatorjem na njihovi poti?

Na okrogli mizi bodo sodelovali dr. Uroš Rosa, izvršni direktor podjetja Akrapovič d.d., Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel d.o.o., dr. Mitjan Kalin, profesor in prodekan za pedagoško dejavnost II. in III. stopnje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, Marjan Rožman, direktor podjetja QUADROFOIL d.o.o. in dr. Igor Milek, SPIRIT Slovenija. SPIRIT Slovenija je letos tudi nacionalni sponzor industrijskega foruma.

Za prestižno priznanje TARAS se potegujejo štirje finalisti
Spodbujanju sodelovanja med gospodarstvom in znanstvenoraziskovalnim okoljem je namenjena podelitev priznanja TARAS, ki bo sklenila dogajanje prvega dne foruma (v ponedeljek, 8. junija, ob 18. uri). Udeleženci foruma bodo prisluhnili štirim strokovnim predstavitvam projektov, od katerih bo le en prejel priznanje TARAS, ki ga podeljuje organizator Industrijskega foruma IRT in izdajatelj strokovne revije IRT3000 podjetje PROFIDTP, d.o.o..

Letošnji prejemnik priznanja TARAS se bo pridružil prejemnikoma priznanja leta 2010, podjetju Domel, d. o. o., in programski skupini Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan, za uspešno sodelovanje pri razvoju sistema za avtomatsko končno kontrolo elektromotorjev za sesalnike, nagrajencema leta 2011, ko sta priznanje za projekt Inteligentni sistem laboratorijev v zdravstvu – ILAB prejela družba LOTRIČ laboratorij za meroslovje, d. o. o., in raziskovalna skupina Instituta Jožef Stefan, Odsek za inteligentne sisteme, dobitnikoma v letu 2012, podjetju Trimo, d. d., in Razvojno-raziskovalni skupini CBS Inštituta, ki sta si priznanje prislužila za razvoj visokoizolativnega gradbenega elementa Qbiss Air. V letu 2013 sta priznanje prejeli podjetje TPV, trženje in proizvodnja opreme vozil, d. d., in Laboratoriju za vrednotenje konstrukcij Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, za uspešno sodelovanje pri razvoju uporabe prave napetostno-deformacijske krivulje pri konstruiranju in razvojnem vrednotenju. Zadnje priznanje v 2014 pa sta prejela podjetje INEA, d. o. o., in Laboratorij za avtonomne mobilne sisteme Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za uspešno sodelovanje pri razvoju energijsko učinkovitega multivariabilnega prediktivnega vodenja klimatske naprave na osnovi mehkega modela.

Drugi dan štiri vzporedne dvorane s 47 izbranimi strokovnimi prispevki
Drugi dan 7. industrijskega foruma se bo v štirih vzporednih dvoranah zvrstilo 47 izbranih strokovnih prispevkov, ki zaokrožajo zanimiv in pester program razvojnih dosežkov na zelo različnih industrijskih področjih. Poseben sklop predstavljajo vsebine iz orodjarstva in strojegradnje v okviru Dneva orodjarstva in strojegradnje, ki ga organizator industrijskega foruma pripravlja v sodelovanju s TECOS, Razvojnim centrom orodjarstva Slovenije.

Dogajanje na forumu zaokrožuje strokovna razstava – Na ogled tudi čoln, ki spreminja zgodovino
Celotno dogajanje na forumu, katerega glavni pokrovitelj je švicarska korporacija ABB, vodilni svetovni proizvajalec robotov in robotskih rešitev, bo dopolnila še strokovna razstava. Svojo ponudbo bo predstavilo več kot 40 razstavljavcev. Med drugim bo mogoče na forumu spoznati tudi slovensko inovacijo – čoln ORIGO boat, ki po besedah družine Dolinšek premika temelje in preoblikuje zgodovino navtike.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2015
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti lahko najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000 : inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Med udeleženci industrijskega foruma so inženirji in tehniki, vodje in drugi menedžerji v proizvodnih in storitvenih podjetjih, raziskovalci v industriji, akademiki, študenti, priznani strokovnjaki iz tujine ter predstavniki državnih institucij in nacionalnih zbornic.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
M-tel.: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si