Začetek dvodnevnega strokovnega dogodka industrije – Več kot 350 udeležencev o pomenu inovacij in razvoja za večjo gospodarsko rast

08 jun 2015

IFIRT_2015_1Po besedah vodje organizacijskega odbora foruma Darka Švetaka na dvodnevnem strokovnem druženju pričakujejo več kot 350 udeležencev iz Slovenije in tujine. »Posebej pa me veseli še odličen odziv fakultet in visokih strokovnih šol, saj na forumu pričakujemo tudi 150 študentov iz Ljubljane, Maribora, Slovenj Gradca, Kopra, pa tudi hrvaške Reke in Zagreba. Vsekakor je to zelo pozitiven znak, da se mladi zanimajo za področje industrije in zavedajo pomena tem, ki se jim bomo posvetili na letošnjem forumu,« poudarja Darko Švetak. Švetak je vesel še, da ima forum prvič tudi nacionalnega pokrovitelja Javno agencijo SPIRIT Slovenija, kar sprejema kot priznanje na nacionalni ravni, da delajo dobro in v pravi smeri.

Prvi dan aktualna okrogla miza o pomenu inovacij in razvoja za večjo gospodarsko rast ter podelitev priznanja TARAS
Na okrogli mizi, ki se bo začela ob 12.15 bodo vodilni menedžerji uspešnih podjetij, akademskega okolja in državne agencije SPIRIT Slovenija podali odgovore in mnenja na vprašanja ali inovacije in razvoj res lahko pripomorejo k večji gospodarski rasti v naši državi? Ali razvoj inovativnega okolja lahko pripomore k zmanjšanju oziroma večanju zaposlenosti in odpiranju novih delovnih mest? Kako v Sloveniji nagrajujemo ali pomagamo mladim inovatorjem na njihovi poti?

Na okrogli mizi bodo sodelovali Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel d.o.o., dr. Mitjan Kalin, profesor in prodekan za pedagoško dejavnost II. in III. stopnje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, Marjan Rožman, direktor podjetja QUADROFOIL d.o.o. in dr. Igor Milek, SPIRIT Slovenija.

Za priznanje TARAS – predstavitev prijavljenih projektov se bo začela ob 18.00 uri – se letos potegujejo štirje finalisti. Podjetje Danfoss Trata, d.o.o. in raziskovalna skupina Institut Jožef Stefan, Sistemi in vodenje sta prijavila svoj projekt razvoja družine inteligentnih pogonov ventilov za večje moči. Metal Ravne, d.o.o. in Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, Tehnologija kovinskih materialov se za priznanje TARAS potegujete z vrhunskim jeklom za delom v vročem RAVNEX_HD. Tretja finalista sta Acroni, d.o.o. in Razvojni center Jesenice – RCJ s svojim projektom razvoja prototipne naprave in procesa plazemske obdelave nerjavnih plošč, četrta pa Quguard podjetje za razvoj inteligentnih sistemov d.o.o. in Razvojno raziskovalna skupina INTECH-LES s QUGUARD E-vratar kot mehatronski pod-sistem pametne hiše.

Drugi dan štiri vzporedne dvorane s 47 izbranimi strokovnimi prispevki
Drugi dan 7. industrijskega foruma se bo v štirih vzporednih dvoranah zvrstilo 47 izbranih strokovnih prispevkov, ki zaokrožajo zanimiv in pester program razvojnih dosežkov na zelo različnih industrijskih področjih. Poseben sklop predstavljajo vsebine iz orodjarstva in strojegradnje v okviru Dneva orodjarstva in strojegradnje, ki ga organizator industrijskega foruma pripravlja v sodelovanju s TECOS, Razvojnim centrom orodjarstva Slovenije.

Dogajanje na forumu zaokrožuje strokovna razstava več kot 40 razstavljavcev
Celotno dogajanje na forumu, katerega glavni pokrovitelj je švicarska korporacija ABB, vodilni svetovni proizvajalec robotov in robotskih rešitev, bo dopolnila še strokovna razstava. Svojo ponudbo bo predstavilo več kot 40 razstavljavcev. Med drugim bo mogoče na forumu spoznati tudi slovensko inovacijo – čoln ORIGO boat, ki po besedah njegovega izumitelja Jureta Dolinška premika temelje in preoblikuje zgodovino navtike.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2015
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti lahko najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000: inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Med udeleženci industrijskega foruma so inženirji in tehniki, vodje in drugi menedžerji v proizvodnih in storitvenih podjetjih, raziskovalci v industriji, akademiki, študenti, priznani strokovnjaki iz tujine ter predstavniki državnih institucij in nacionalnih zbornic.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si