V Portorožu prihodnji teden najpomembnejši strokovni dogodek za industrijo – Kako s Strategijo pametne specializacije do novih delovnih mest

03 jun 2014

Kakšno vlogo ima slovenska industrija v Strategiji pametne specializacije
IFIRT_2014_1Eden od vrhuncev tridnevnega druženja bo okrogla miza prvi dan dogajanja (v ponedeljek, 9. junija, ob 12.15), na kateri bodo vodilni menedžerji uspešnih podjetij, predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter akademsko okolje podali odgovore in mnenja na vprašanje, kako lahko industrija v Sloveniji doseže vodilno vlogo v Strategiji pametne specializacije ter kako lahko s pridobljenimi sredstvi ustvarimo nova delovna mesta v slovenski industriji. Strategija pametne specializacije je strateški dokument, po katerem želi Slovenija osredotočiti vlaganja razvojnih sredstev v raziskave, razvoj in inovacije  na področja, ki bodo prinesla največje učinke na gospodarstvo. Je podlaga za prijavljanje na projekte ter pridobivanje sredstev v okvirnem programu EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Na okrogli mizi bodo sodelovali mag. Janko Burgar, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Alenka Avberšek, izvršna direktorica za politike na Gospodarski zbornici Slovenije, prof. dr. Branko Širok, dekan ljubljanske Fakultete za strojništvo, Mojca Črtalič Andolšek, FerroČrtalič, d. o. o., in predsednica Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Novo mesto, dr. Tomaž Savšek, pomočnik predsednika uprave TPV, d. d.

Za peto jubilejno priznanje TARAS se potegujejo trije finalisti
Spodbujanju sodelovanja med gospodarstvom in znanstvenoraziskovalnim okoljem je namenjena podelitev priznanja TARAS, ki bo sklenila dogajanje prvega dne foruma (v ponedeljek, 9. junija, ob 18. uri). Udeleženci foruma bodo prisluhnili trem strokovnim predstavitvam projektov iz jeklarske industrije in energijske učinkovitosti, od katerih bo le en prejel jubilejni, peti TARAS, ki ga podeljuje organizator Industrijskega foruma IRT in izdajatelj strokovne revije IRT3000 podjetje PROFIDTP, d. o. o.

Dobitnik oz. dobitnika – priznanje prejme tako prijavitelj kot tudi raziskovalna skupina – bosta prejela kipec TARAS, ki je delo oblikovalcev Nine Mihovec in Petra Rojca, partnerjev v podjetju Wilsonic Design, d. o. o., podjetje Akrapovič, d. d., pa ga je izdelalo iz titana po najsodobnejšem postopku ulivanja.

Letošnji prejemnik priznanja TARAS se bo pridružil prejemnikoma priznanja leta 2010, podjetju Domel, d. o. o., in programski skupini Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan, za uspešno sodelovanje pri razvoju sistema za avtomatsko končno kontrolo elektromotorjev za sesalnike, nagrajencema leta 2011, ko sta priznanje za projekt Inteligentni sistem laboratorijev v zdravstvu – ILAB prejela družba LOTRIČ laboratorij za meroslovje, d. o. o., in raziskovalna skupina Instituta Jožef Stefan, Odsek za inteligentne sisteme, dobitnikoma v letu 2012, podjetju Trimo, d. d., in Razvojno-raziskovalni skupini CBS Inštituta, ki sta si priznanje prislužila za razvoj visokoizolativnega gradbenega elementa Qbiss Air, ter dobitnikoma 2013, podjetju TPV, trženje in proizvodnja opreme vozil, d. d., in Laboratoriju za vrednotenje konstrukcij Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, za uspešno sodelovanje pri razvoju uporabe prave napetostno-deformacijske krivulje pri konstruiranju in razvojnem vrednotenju.

Tretji dan v znamenju orodjarstva in strojegradnje
Na pobudo domače orodjarske stroke bodo na forumu zadnji, tretji dan dogajanja po nekaj letih obudili strokovno srečanje orodjarstva in strojegradnje, ki prinaša zanimive teme pomembne gospodarske panoge. Predstavljeno bo izčrpno poročilo končanega svetovnega kongresa orodjarjev ter aktivnosti novega Odbora za orodjarstvo v okviru Razvojnega centra orodjarstva TECOS, ki je soorganizator Dneva orodjarstva in strojegradnje na industrijskem forumu (v sredo, 11. junija). Ob številnih tematskih predavanjih bodo orodjarji deležni vrste aktualnih strokovnih razprav in druženja z drugimi predstavniki domače industrije.

Dogajanje na forumu zaokrožuje strokovna razstava
Celotno dogajanje na forumu, katerega glavni pokrovitelj je švicarska korporacija ABB, vodilni svetovni proizvajalec robotov in robotskih rešitev, bo dopolnila še strokovna razstava. Svojo ponudbo bo predstavilo več kot 45 razstavljavcev.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2014
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti lahko najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000 : inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si