6. industrijski forum IRT 2014: Samo z lastno pametjo smo lahko konkurenčni

09 jun 2014

Okrogla_mizaNa okrogli mizi o Strategiji pametne specializacije so poleg Alenke Avberšek in Tomaža Savška sodelovali še mag. Janko Burgar, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, prof. dr. Branko Širok, dekan ljubljanske Fakultete za strojništvo, in Mojca Črtalič Andolšek, FerroČrtalič, d. o. o., in predsednica Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Novo mesto. Razpravljavci so odgovarjali in podajali mnenja na vprašanje, kako lahko industrija v Sloveniji doseže vodilno vlogo v Strategiji pametne specializacije ter kako lahko s pridobljenimi sredstvi ustvarimo nova delovna mesta v slovenski industriji. Strategija pametne specializacije je strateški dokument, po katerem želi Slovenija osredotočiti vlaganja razvojnih sredstev v raziskave, razvoj in inovacije na področja, ki bodo prinesla največje učinke na gospodarstvo. Je podlaga za prijavljanje na projekte ter pridobivanje sredstev v okvirnem programu EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Po besedah Tomaža Savška so v industriji razvojni oddelki še vedno podhranjeni. »Pamet je zadnje, kar lahko »outsoursaš«. Če pa jo, si dolgoročno obsojen na propad.« Po prepričanju Savška smo sicer v Sloveniji sposobni sestaviti tudi večje zgodbe, a to zahteva široko sodelovanje. Tudi prof. dr. Branko Širok pozdravlja pametno specializacijo, saj bo ta še dodatno spodbudila interdisciplinarnost, ki je je po njegovih besedah v slovenskih raziskavah in razvoju še premalo. Potrebno je čimbolj združiti obstoječe mehanizme, da pridobimo na času, ki ni na naši strani.

Mag. Janko Burgar si želi, da bi se podjetje v katerem je zaposlen sam, t.j. Republika Slovenija oz. država, začela obnašati bolj podjetno. Tudi javna uprava je po njegovih besedah pred izzivom, da postane pametna javna uprava. Sicer pa po njegovem potrebujemo stabilnost in vzdržnost. Mojca Črtalič Andolšek pa državo opozarja, da naj ne pozabi na prispevek, ki ga v državni proračun prispevajo mala in srednja podjetja. »Vsi moramo imeti enaka izhodišča,« je med drugim dejala.

Prvi dan foruma se bo končal s podelitvijo priznanja TARAS
Spodbujanju sodelovanja med gospodarstvom in znanstvenoraziskovalnim okoljem je namenjena podelitev priznanja TARAS, ki bo sklenila dogajanje prvega dne foruma. Za priznanje TARAS – predstavitev prijavljenih projektov se bo začela ob 18.00 uri – se letos potegujejo trije finalisti. ACRONI, d.o.o. in Razvojni center Jesenice, d.o.o. sta se med finaliste uvrstila z oklepno pločevino nove generacije PROTAC 500. INEA, d. o. o. in Laboratorij za avtonomne mobilne sisteme, Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani sta prijavila projekt Energetsko učinkovito multivariabilno prediktivno vodenje klimatske naprave na osnovi mehkega modela, Metronik elementi in sistemi za avtomatiko Ljubljana, d.o.o. in Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani pa projekt Energetski informacijski sistem MePIS Energy - razvoj naprednih analitskih orodij in ekspertnega storitvenega portala za izboljšanje energijske učinkovitosti stavb.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2014
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti lahko najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000 : inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si