Priznanje taras za projekt iz avtomobilske industrije – novost v svetovnem merilu

11 jun 2013

5._industrijski_forum_IRT_2013___podelitev_priznanja_TARASIz obrazložitve odločitve komisije izhaja, da to zgledno sodelovanje gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja izmed letošnjih prijav najbolje izpolnjuje merila izbora za priznanje TARAS. Postopek analize plastičnosti oziroma trajne deformacije izdelka, ki temelji na pravi napetostno-deformacijski krivulji materiala, je izvirna rešitev za vrednotenje mehanskih lastnosti materiala, ki se uporablja pri razvoju in proizvodnji kovinskih sestavnih delov v avtomobilski industriji, pa tudi novost v svetovnem merilu, za katero so vložili zahtevo za podelitev patenta. S postopkom so uvedli novo zasnovo vrednotenja, povečali učinkovitost procesa razvoja izdelka in utrdili zaupanje pri kupcih ter povečali konkurenčnost na trgu. Postopek so uspešno uporabili pri optimizaciji geometrije novega izdelka, s čimer so pri zahtevani uporabnosti izdatno zmanjšali njegovo maso, kar prispeva k manjši skupni masi vozila, manjši porabi goriva in skupaj z manjšo porabo materiala k manjšemu ogljičnemu odtisu. Inovacija je rezultat sistematičnega spodbujanja razvoja inovacijske kulture v podjetju TPV in načrtnega sodelovanja z institucijami znanja ter vzorčni primer prenosa znanja ne le od znanosti v industrijo, temveč tudi v obratni smeri, je v obrazložitev svoje odločitve zapisala petčlanska strokovna komisija, ki jo je vodil dr. Tomaž Perme.

 

Kipec TARAS, ki je delo oblikovalcev Nine Mihovec in Petra Rojca, partnerjev v podjetju Wilsonic Design, d. o. o., podjetje Akrapovič, d. d, pa ga je izdelalo iz titana po najsodobnejšem postopku ulivanja, sta iz rok prejemnika priznanja TARAS v letu 2012 Črtomira Remca prejela predsednik uprave družbe TPV Vladimir Gregor Bahč in vodja raziskovalne skupine laboratorija prof. dr. Matija Fajdiga.

 

Prejemnika sta ob tem izrazila zadovoljstvo, da jima je uspelo zmagati v ostri konkurenci izjemnih projektov, ki so se potegovali za letošnje priznanje. S pomočjo rezultatov nagrajenega projekta so v TPV uspeli razviti izdelek, ki so ga uspešno prodali na trgu in povečali svojo prepoznavnost tudi pri ostalih kupcih avtomobilske industrije. Ta je po besedah Vladimirja Gregorja Bahča ena najbolj prilagodljivih in iznajdljivih, saj se je v zgodovini velikokrat soočala z nihanji. Industrija na splošno sicer zaradi hitrega razvoja potrebuje uporabne rešitve danes in ne optimalne čez tri leta, je bilo še mogoče slišati v pogovoru po podelitvi priznanja.

Podjetje TPV ter Laboratorij za vrednotenje konstrukcij Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani sta se pridružila prejemnikoma priznanja leta 2010, podjetju Domel, d. o. o., in programski skupini Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan, za uspešno sodelovanje pri razvoju sistema za avtomatsko končno kontrolo elektromotorjev za sesalnike, nagrajencema leta 2011, ko sta priznanje za projekt Inteligentni sistem laboratorijev v zdravstvu – ILAB prejela družba LOTRIČ laboratorij za meroslovje, d. o. o., in raziskovalna skupina Instituta Jožefa Stefana, Odsek za inteligentne sisteme, ter dobitnikoma 2012, podjetju Trimo, d. d., in Razvojno-raziskovalni skupini CBS Inštituta, ki sta si priznanje prislužila za razvoj visokoizolativnega gradbenega elementa Qbiss Air.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2013
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da lahko na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000, torej inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si