Na Industrijskem forumu 2010 priznanje Taras Domelu in programski skupini Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan

07 jun 2010

Forum_2010_3Eden od vrhuncev prvega dne je bila zagotovo okrogla miza z naslovom Viri inovacij, razvoja in tehnologij za uspešno povezovanje, sodelovanje in poslovanje. Na njej so predsednik uprave Kovinoplastike Lož, d. d., in podpredsednik ISTME Europe Janez Poje, pomočnik generalnega direktorja TPV, d. d., in predsednik Združenja RIS dr. Tomaž Savšek, direktor Tehnološkega parka Ljubljana mag. Iztok Lesjak, vodja sektorja za podjetništvo, JAPTI Alenka Hren ter direktor podjetja iMold, d. o. o. mag. Blaž Florjanič skušali odgovoriti na vprašanji, kako pospešiti razvoj v podjetjih in kako spodbuditi sodelovanje med gospodarstvom in znanstveno-raziskovalnim okoljem, kot temeljema za povečanje inovativnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Sogovorniki iz industrije so med drugim izpostavili, da je treba nujno povečati število diplomantov na tehničnih fakultetah, kar bi lahko dosegli tudi tako, da bi univerze malo bolj prisluhnile predlogom industrije, kakšna znanja potrebujejo v podjetjih, da je naš domači trg EU in da si je treba vsak dan prizadevati, da nekaj izboljšamo.

Po okrogli mizi je organizator Industrijskega foruma IRT in izdajatelj strokovne revije IRT3000 prvič podelil Tarasa, priznanje za najuspešnejše sodelovanje znanstvenoraziskovalnega okolja in gospodarstva na področju inoviranja, razvoja in tehnologij. Tarasa sta za uspešno sodelovanje pri razvoju Sistema za avtomatsko končno kontrolo kakovosti elektromotorjev za sesalnike prejela podjetje Domel, d. d. ter programska skupina Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan. Organizator je v obrazložitvi nagrade zapisal, da gre za izreden dosežek sodelovanja gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja, ki na najvišji ravni rešuje konkretne industrijske probleme in s tem zagotavlja najvišjo konkurenčnost izdelka na zelo zahtevnem svetovnem trgu.

Ob robu foruma se predstavlja tudi 44 razstavljavcev, povečini iz industrije.

Sponzor dogodka je Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije pri Ministrstvu za gospodarstvo, pokrovitelji dogodka pa so podjetja ABB, Lotrič in Motoman.